Hoe (on)gezond is een airco?

Jaja, de warme zomerdagen komen er weer aan. Er is zelfs weer een hittegolf op komst. Je snapt: dan is een airconditioning een echte must! Voor scholen, ziekenhuizen, kantoren en in huis wordt er steeds vaker een airco aangeschaft. Veel mensen denken al snel dat een airco juist zorgt voor gezondheidsproblemen door de ongezonde lucht. Maar hoe zit dit nou precies? Graag vertellen we jou er hieronder meer over.

Het effect op je gezondheid

Bij een airconditioning wordt de lucht door middel van condensatie gekoeld. Bovendien wordt de lucht ook ontvochtigd. Drogere lucht zorgt namelijk voor een kouder gevoel. Maar wist je dat je ziek kan worden van een airconditioning die niet goed staat ingesteld? Ook slecht onderhouden airco’s kunnen zorgen voor gezondheidsproblemen.

Te droge lucht

Als de airco verkeerd staat ingesteld, kan dit leiden tot een te droge lucht. Als gevolg kan je last krijgen van hoofdpijn, een duf gevoel of droge ogen. Daarom moet de luchtvochtigheidsgraad altijd tussen de 45 en 60 procent liggen, om zo ideale omstandigheden te creëren. Ook kan je de airco te koud hebben ingesteld, waardoor de overgang van warm naar koud te abrupt is. Dan kan het gebeuren dat je lichaam dit temperatuurverschil niet goed aankan, met een verkoudheid als resultaat. Stel dus nooit je airco té koud in!

Bacteriën en schimmels

Doordat een airco de warme lucht via de verdamper condenseert, komt er gekoelde en ontvochtigde lucht naar buiten. Maar als de filter en verdamper niet periodiek onderhouden wordt, kunnen bacteriën en schimmels al snel hun gang gaan. Hierdoor wordt de lucht gevuld met vervuilende lucht, in plaats van schone lucht. Verkoudheid, griep, keelpijn en tranende ogen kunnen daar het gevolg van zijn.

Gezondheidsproblemen door een airco voorkomen

Gezondheidsproblemen spelen dus alléén op als je de airco onjuist gebruikt of instelt. Om ziekteverschijnselen te voorkomen, geven we de volgende tips;

  • Verminder het temperatuurverschil. Zorg dat de buitentemperatuur en binnentemperatuur niet meer dan 6 graden van elkaar afwijkt. Hierdoor krijgt je lichaam en immuunsysteem geen opdonder en ben je minder vatbaar voor infecties.
  • Onderhoud de filters en verdamper. De lucht uit de airco wordt met behulp van het filter en de verdamper constant gezuiverd. Om bacteriën in het systeem te voorkomen, is het raadzaam om deze periodiek te laten onderhouden. Een paar keer per jaar zou voldoende moeten zijn.

Goede aansluiting

Tijdens de aanschaf kan je kiezen voor een vaste airco of mobiele airco. Zeker bij een mobiele airco is het belangrijk om de aansluiting goed te monteren, om zo de lucht efficiënt te reinigen en verkoelen.

Bij een mobiele airco wordt de warme lucht via een buis naar buiten afgevoerd door een raam of open deur. Maar doordat het raam of de deur niet afgesloten is, kan er opnieuw warme lucht van buiten naar binnen glippen. Aircoluik heeft daar de oplossing voor! Het aircoluik monteer je in een deur of muur, en kan eenvoudig aangesloten worden op de buis van de airco. Zo wordt warme lucht naar buiten geleid, zonder dat er warme lucht opnieuw naar binnen komt. Efficiënt, energiebesparend en duurzaam!

Is een Aircoluik iets voor jou?

Maak jij gebruik van een mobiele airco en ben je op zoek naar een betere aansluiting? Dan ben je bij Aircoluik aan het juiste adres! Wij leveren een mobiele airco afvoer die je eenvoudig zelf kunt monteren. Heb je twee linkerhanden? Dan kan je de montage overlaten aan de vakmannen van Zoofy.

Naast een efficiënte en duurzame koeling van de ruimte, is Aircoluik ook visueel gezien een mooie oplossing. Wij leveren zowel in Nederland, België, Duitsland en Luxemburg. Wil je meer weten over onze producten? Neem gerust contact met ons op!