Hoe lang mag een airco aanstaan?

Nu de warme zomerdagen er weer aankomen, is een airco een echte must! Zo kan je voor een mobiele airco of een vaste airco kiezen. Veel mensen vragen zich af hoe lang je een airco aan mag laten staan, hoeveel energie je verbruikt en of je ziek kan worden als de airco te lang aan staat. De vraag ‘hoe lang mag een airco aanstaan’ beantwoorden wij in dit artikel.

Hoelang mag een airco aanstaan?

Hoe lang een airco aan mag staan om de gehele ruimte af te koelen, hangt af van de grootte van de ruimte. Bevind je je in een grote ruimte? Logischerwijs moet de airco dan langer aan staan om de hele ruimte af te koelen. Bovendien moeten ook de meubels en andere elementen in de kamer gekoeld worden, aangezien daar vaak warmte in blijft hangen.

Hoe erg verschilt het energieverbruik bij koeling en verwarming?

Airco’s die wat ouder zijn, zijn alleen geschikt om te koelen. Maar tegenwoordig zijn er ook airco’s op de markt die in de winter ruimtes kunnen verwarmen. Veel mensen denken dat het energieverbruik hierdoor flink oploopt, wat op zijn beurt weer leidt tot hogere energiekosten. Maar het tegendeel is waar; met een airco verwarmen kost minder geld dan verwarmen met gas. Zeker nu de gasprijzen de pan uit rijzen, is het verwarmen met behulp van een airco veel voordeliger. Om zo min mogelijk energie te verbruiken, is een zo efficiënt mogelijke aansluiting van de mobiele airco zeker aan te raden. Een Aircoluik kan daar bijvoorbeeld de perfecte oplossing voor zijn. Dit goed aangesloten luik zorgt ervoor dat de slang van jouw mobiele airco naar buiten wordt geleidt, zonder dat er warme lucht via de zijkanten naar binnen komt.

Wordt de levensduur verminderd als de airco langer aan staat?

Het antwoord op deze vraag is eigenlijk erg logisch. Hoe langer je de airco aan laat staan, hoe sneller de levensduur zal verminderen. Gebruik je de airco alleen in de zomer? Dan kan de airco ruim 15 jaar mee. Maar airco’s die dagelijks intensief worden gebruikt hebben ‘maar’ een levensduur van 5 tot 10 jaar.

Kan je ziek worden als de airco te lang aan staat?

Mensen denken vaak dat je ziek kan worden van een airco. Maar een airconditioning zorgt juist voor gezuiverde lucht door het filter dat in de airco is verwerkt. Door de lucht te ontvochtigen en filteren, worden schadelijke stoffen en pollen uit de aanwezige lucht gehaald. Ziek worden van een airco kan alleen als deze niet goed onderhouden wordt. Of als het filter te oud is dat de lucht niet meer gefilterd wordt. Houd daarnaast rekening met het verschil tussen de buiten- en binnentemperatuur. Hierdoor kan je immuunsysteem namelijk een klap oplopen. Zorg daarom dat de temperatuur van de airco niet meer dan 6 graden van de buitentemperatuur afwijkt.

Kan een airco ‘s nachts aan blijven staan?

Een goede nachtrust is erg belangrijk. En weten allemaal dat je slechter slaapt in een (te) warme slaapkamer. Daarom kiezen veel mensen er bewust voor om de airco ‘s nachts aan te laten staan. Zet de airco op een lagere stand, zodat de temperatuur in de kamer optimaal blijft. Bang dat je niet kan slapen door geluidsoverlast van een airco? Geen zorgen, tegenwoordig geven airco’s weinig tot geen geluidsoverlast meer.

Hoe onderhoud je een airco?

Als je de airconditioning langdurig gebruikt, is onderhoud erg belangrijk om functionaliteit te waarborgen. Denk bijvoorbeeld aan het vervangen en reinigen van de filters, het condensbakje legen en onderhouden, en het bijvullen van koelmiddel. Voor (periodiek) onderhoud en reparatie van je airco, is het aan te raden om een installateur in te huren. Zorg dat je airco bij aanvang van de zomer een onderhoudsbeurt heeft gehad. Zo ben je verzekerd van een een goed functionerende airco die jou de zomer doorhelpt.

Kunnen wij jou helpen?

Heb je een mobiele airco en wil je deze zo lang en efficiënt mogelijk gebruiken? Dan is Aircoluik de oplossing voor jou! Aircoluik kan je eenvoudig in de muur of deur monteren, waardoor de slang naar buiten wordt geleid. Hierdoor komt er geen warme lucht via de zijkanten naar binnen, waardoor de ruimte efficiënt wordt gekoeld. Bovendien verbruik je minder energie. Een duurzame en kostenbesparende oplossing dus! Wil je meer informatie over Aircoluik? Neem gerust contact met ons op, dan helpen wij jou verder.