Hoe werkt een airco?

De zomer komt er weer aan met zo nu en dan warme zomerdagen. Een airconditioning wordt daarom steeds vaker aangeschaft. Maar hoe werkt een airco nou eigenlijk? En welke airconditioning past het best bij jouw gezinssamenstelling? In dit artikel geven wij je meer inzicht over de werking van een airconditioning.

Onderscheid tussen mobiele- en vaste airco

Vaste airco

De eerste keuze die je moet maken is of je een mobiele of vaste airco gaat aanschaffen. Bij een vaste airco bevestig je een unit aan het plafond of muur met één of meerdere slangen. Daarnaast moet er een gat in de muur gemaakt worden waar je de slang naar buiten kan geleiden. De warme lucht uit de airco wordt zo via de slang naar buiten afgevoerd.

Mobiele airco

Een mobiele airco, daarentegen, is verplaatsbaar omdat hier wieltjes onder zitten. Heb je de airco niet meer nodig? Dan kun je deze in een oogwenk opbergen.

Wat is het vermogen?

Het vermogen tussen beide airco’s verschillen aanzienlijk. Mobiele airco’s  worden vooral ingezet voor het koelen van kleine ruimtes en hebben hierdoor minder vermogen nodig. Het vermogen van mobiele airco’s is gemiddeld 1.5 kW. Doordat een vaste airco gemaakt is om grotere ruimtes te koelen, is meer vermogen noodzakelijk. Gemiddeld genomen is het vermogen van een vaste airco 5 tot 7.5 kW. Ben je liever niet te veel geld kwijt aan een airco? Dan is een mobiele airco de juiste keuze.

Verdampings- en condensatie proces van de airco

Maar hoe werkt een airco nou eigenlijk? Laten we hier dieper op ingaan. Ten eerste produceert een airconditioning geen koude lucht, maar koelt deze de lucht in de ruimte af door de warmte eraan te onttrekken. De koelvloeistof die door de airco stroomt, zorgt ervoor dat de warmte verdampt. Door de vloeistof die verdampt, wordt de lucht die door de buizen stroomt, uitgeblazen in koude lucht. Hierdoor wordt een ruimte koeler. Het tijdsbestek waarin een ruimte afgekoeld kan worden door een airco, is afhankelijk van het soort airco (mobiel of vast) en het merk.

Binnen- en buitenunit

De buitenunit is nodig om gekoelde lucht aan te maken om deze vervolgens naar de binnenruimte te sturen. Hoe groter de te koelen ruimte, hoe meer lucht de buitenunit moet koelen. De buitenunit kan overal geplaatst worden: in de tuin, op het balkon, naast het huis of aan de muur. Probeer wel altijd takken en bladeren te vermijden, omdat er genoeg lucht en wind de unit ingeblazen moet worden.

De binnenunit dient vooral om de koude lucht door de ruimte te laten verspreiden. De binnenunit bepaalt ook de snelheid van de lucht en de luchtstroom.

Airco’s met ventilatoren

Daarnaast zijn er airco’s met ventilatoren te verkrijgen. Deze ventilatoren zorgen ervoor dat schadelijke en vieze lucht niet via de airco naar binnen komt. Door te ventileren wordt ook de luchtvochtigheid gereguleerd en blijft het het zuurstofgehalte op een goed niveau. Je kunt ook  ventilatoren aanschaffen welke je aan de airco vastmaakt. Dit heeft als voordeel dat je minder snel last krijgt van hoofdpijn, allergieën of vermoeidheid.

Wil je meer informatie?

Heb je naar aanleiding van dit artikel nog vragen over hoe een airco werkt? Neem dan gerust contact met ons op.

Aircoluik

Wil je zo weinig mogelijk warme lucht van buiten naar binnen? Dan biedt Aircoluik de meest  milieuvriendelijke én portemonnee-vriendelijke oplossing. Deze perfect passende mobiele aircoafvoer is bedoeld voor houten wanden en deuren, om te voorkomen dat er warme lucht van buiten naar binnen stroomt. Hierdoor wordt de ruimte sneller en duurzamer gekoeld. De mobiele aircoafvoer is eenvoudig te installeren, maar wij bieden ook de service om de montage uit handen te nemen. Wil je meer informatie over het Aircoluik? Wij helpen jou graag verder!