De meest voorkomende misverstanden over airconditioning

Bij een airconditioning zijn mensen vaak bang om verkouden of ziek te worden. Maar kan je ook daadwerkelijk ziek worden van een airconditioning? En zijn de kosten van een airco echt zo hoog als je denkt? In dit artikel helpen wij deze misverstanden over airconditioning uit de weg.

Een airconditioning kost veel energie. Is dat echt zo?

Vaak wordt er gedacht dat een airconditioning een energievreter is. Maar is dat echt zo? Dat valt namelijk reuze mee. Een airconditioning werkt natuurlijk op energie, dus hij verbruikt wel wat. Maar niet meer dan je koelkast of wasmachine.

Sommige airco’s kunnen zowel warme als koude lucht de ruimte in blazen. Als je een dergelijke airco in huis hebt, hoeft je cv-ketel pas aan als het buiten écht koud wordt. Verder investeren de meeste mensen steeds meer in zonnepanelen. Als je deze al hebt, dan is het nog voordeliger om een airconditioning aan te schaffen, omdat je natuurlijke energie gebruikt. De aanschafkosten van een vaste airconditioning zijn uiteraard hoger dan een mobiele airco. Maar door de besparing in cv-kosten en energie door zonnepanelen, haal je de investering er al snel uit.

Word je echt verkouden of ziek van een airconditioning?

Eén van de meest voorkomende misverstanden over airconditioning is dat er vaak wordt gedacht dat je ziek of verkouden wordt van een airconditioning. “Ik zit op de tocht”, of “er komt vervuilde lucht uit de airco” zijn dan ook veelgehoorde uitspraken. Maar wist je dat je alleen ziek kan worden van een vervuild systeem in de airconditioning? Bij de huidige, goed onderhouden airco’s is hier geen sprake van. Daarnaast filtert een airco de schadelijke stoffen en bacteriën uit de lucht. Vervolgens verplaatst de airco deze gefilterde lucht door de ruimte.

De kans dat je ziek wordt bestaat alleen als je met iemand in dezelfde ruimte zit die verkouden is. Door de regulerende lucht, kunnen de bacteriën op deze manier verspreiden, waardoor je ziek wordt.

Legionellabesmetting

Verder zijn mensen vaak angstig voor legionellabesmetting in de airconditioning. Maar bij het gebruik van een airconditioning is dit niet mogelijk. Een legionellabacterie ontstaat en groeit namelijk in stilstaand water. Er wordt geen water verneveld in een airco waar legionellabacteriën in kunnen groeien. Bij de meeste airco’s kan het condenswater wegstromen. Bij de wat oudere airco’s wordt het condenswater opgevangen wat je na een tijdje zelf moet weggooien.

Een airconditioning maakt veel herrie, wat kan je daaraan doen?

Een airconditioning kan veel herrie maken. Dit is echter afhankelijk van het merk airco dat je kiest. Kies je voor een beter merk, waar je meer geld voor neerlegt, dan is de airco vaak geruisloos. Ook zijn er goedkopere mobiele airco’s, die door de verbeterde kwaliteit,  minder herrie maken dan voorheen. Maar maakt jouw airco wél bovenmatig veel lawaai? Kies dan voor een plek waar de koude lucht de ruimte ingeblazen wordt, maar waar je weinig tot geen geluidsoverlast ervaart.

Een mobiele airco staat in de weg

Een ander veelgehoorde reden om geen mobiele airconditioning aan te schaffen is dat deze al snel in de weg staat. Daarom wordt er vaak voor gekozen om de afvoerslang te verlengen. Dit is echter geen goed idee, omdat de lucht in de lange afvoerslang weer verwarmd wordt. We hebben hier ook een blog over geschreven: waarom je beter de mobiele airco afvoerslang niet kunt verlengen.

Aircoluik

Je kan daarom beter een alternatief gebruiken, zoals een Aircoluik. Bij het gebruik van een Aircoluik, kan je de afvoerslang netjes wegwerken. Zo heb je geen storende factoren meer in het zicht en oogt de ruimte een stuk netter en opgeruimder. Ook hoef je geen deur of raam open te zetten om de slang uit te hangen.

Wij helpen jou graag met vragen omtrent het aanschaffen van een Aircoluik. Wil je dus meer weten? Neem dan gerust contact met ons op!