Mobiele airco of vaste airco, waar kies je voor?

Zodra de temperaturen weer stijgen, gaan airco’s als warme broodjes over de toonbank. Voordat je een airco aanschaft, moet je op voorhand weten of je voor een mobiele of vaste airco kiest. Daarom is het belangrijk dat je weet wat de verschillen zijn én welke airco het best bij jouw levensstijl past.

Waar heb je verkoeling nodig?

De eerste vraag die je jezelf moet stellen is: waar heb ik verkoeling nodig? Is er één specifieke plek die te heet is in de zomer? Of heb je verkoeling nodig op verschillende plekken? Tegenwoordig werken bijvoorbeeld veel mensen thuis, en deze thuiswerkplekken zijn vaak niet ingesteld op de zomerhitte. Daarom kan je overwegen om een airco te plaatsen in je thuiskantoor. Afhankelijk van je woon- en werksituatie, moet je bedenken of de investering voor een vaste airco het geld waard is.

Het kan ook zijn dat je een airco nodig hebt in meerdere ruimtes, bijvoorbeeld de huiskamer en de slaapkamer. In dat geval is een mobiele airco de meest logische keuze. Deze kan je makkelijk verplaatsen, mits er ruimte is om de afvoerslang naar buiten te geleiden.

In welke levensfase bevind je jezelf?

Ben je voor het eerst op jezelf gaan wonen? Dan is de kans groot dat je een huis of appartement huurt. Doordat de investering voor een vaste airco te groot is voor een huurwoning, zal je geneigd zijn om een mobiele airco aan te schaffen. Deze zijn ten eerste goedkoper in de aanschaf. Ook kan je deze makkelijk meenemen als je naar een nieuwe woning verhuisd.

Een gezin heeft vaak een huis met één of twee extra slaapkamers. Dat betekent dat er in de zomer meerdere ruimtes gekoeld moeten worden. In dat geval loont het meer om een mobiele airco (of twee) aan te schaffen. Doordat je deze kan verplaatsen, kan je overal van de koelte genieten. Ook hier geldt dat er ruimte moet zijn om de afvoerslang naar buiten te geleiden.

Hoe ziet je toekomst eruit?

Ook al is de toekomst een ver-van-je-bed-show, het is belangrijk om hierover na te denken. Helemaal wanneer je wil investeren in een vaste airco. De aanschafprijs van een vaste airco ligt niet alleen vele malen hoger, er zijn ook installatiekosten aan verbonden. Bedenk daarom goed hoelang je in je huidige woning wil blijven wonen. Als je over een paar jaar ruimer wilt gaan wonen, is het beter om nu een mobiele airco te kopen. Maar heb je net een huis gekocht waar je jouw pensioen wil doorbrengen? Dan is een vaste airco wel het overwegen waard.

Wat wil je eraan uitgeven?

Ook moet je bij jezelf nagaan wat je aan een airco wil uitgeven. Een mobiele airco is vele malen goedkoper dan een vaste airco. De gemiddelde prijs ligt zo rond de € 450 met een aantal uitschieters naar boven. De prijs voor een vaste airco ligt een stuk hoger; zo tussen de € 1200 en € 3000. Je moet dus goed overwegen of het de investering waard is.

Wat is het stroomverbruik?

Een mobiele airco verbruikt gemiddeld 1kWh stroom per uur.  Dus wanneer de mobiele airco 8 uur aanstaat, wordt er ongeveer 8 á 9 kWh aan stroom gebruikt. De energietarieven liggen momenteel rond de € 0,22 per kWh. Dus dan zijn de kosten 9 x € 0,22 = € 1,98 per dag.

Een vaste airco verbruikt gemiddeld 0,75 kWh stroom per uur. Als een vaste airco 8 uur aan staat, dan heeft deze 7 kWh aan energie verbruikt. Dan zijn de kosten als volgt: 7 x € 0,22 = € 1,54 per dag aan energie.

Het stroomverbruik van een mobiele airco ligt dus hoger dan een vaste airco. Dat heeft er ook mee te maken dat je bij een mobiele airco een raam of deur open moet zeten om de warme lucht af te voeren. Daarom moet een mobiele airco harder werken dan een vaste airco.

Hoe ziet het eruit?

Vaak wordt een vaste airco geïnstalleerd boven een raam of net onder het plafond. Ten eerste wordt dit gedaan omdat op die plek de meeste warme lucht wordt onderschept. Daarnaast valt het op die plek een stuk minder op. Het oogt daardoor een stuk netter.

Bij een mobiele airco ben je altijd afhankelijk van de afvoerslang. Deze moet door een raam of deur naar buiten worden geleid om de warme lucht af te voeren. De afvoerslang is vaak een doorn in het oog en ziet er rommelig uit. Gelukkig zijn er manieren om dit op te lossen, zoals het Aircoluik. Een bijkomend voordeel van het Aircoluik is dat er geen warme lucht meer van buiten naar binnen kan ontsnappen. Hierdoor hoeft de mobiele airco minder hard te werken om de ruimte te koelen. Ook heb je de montage van deze mobiele aircoafvoer in een handomdraai gedaan.