9 tips om jouw mobiele airco optimaal te laten presteren

De afgelopen jaren waren de zomerperiodes soms extreem heet; dit kwam vaak niet ten goede van je functioneren. Dus zodra de temperatuur zijn piek bereikt, is het tijd om jouw mobiele airco tevoorschijn te halen. Voor een aangenaam klimaat in huis of op werk, wil je dat de mobiele airco op de top van zijn kunnen functioneert. Hier zijn echter een aantal zaken voor nodig om dat voor elkaar te krijgen. We zetten hieronder een aantal tips op een rijtje om jouw mobiele airco optimaal te laten presteren.

Sluit ramen en deuren

Om te voorkomen dat warme lucht naar binnen glipt, kun je het best je ramen en deuren gesloten houden. Ook kunnen gordijnen en zonwering helpen om zonlicht te weren.

Locatie, locatie, locatie

Wist je dat mobiele airco’s maar een maximum oppervlakte kunnen koelen? Controleer daarom eerst het vermogen van de airco voordat je hem in een ruimte plaatst. Nóg beter is om eerst te bedenken welke ruimte je wil koelen. Zo kan je gericht op zoek gaan naar de best passende airco en je goed laten adviseren.

Plaats daarnaast nooit een mobiele airco in je badkamer. Doordat het een vochtige ruimte betreft, moet de airco eerst ontvochtigen en dit vergt veel energie.

Plaats de airco nabij een stopcontact

Een voor de hand liggende tip is je de mobiele airco vlak bij een stopcontact plaatsen. Zo kan je de airco snel aansluiten op het elektriciteitsnet en heeft de afvoerslang nog voldoende ruimte over.

Zet de mobiele airco bij het raam

Doordat de afvoerslang naar buiten moet worden geleid, kun je de airco het best bij een raam of deur plaatsen. Een schuif- of kantelraam werkt het meest effectief. Houd er daarnaast rekening mee dat je de airco 30 centimeter van de muur af plaatst.  Zo voorkom je dat de luchtgaten geblokkeerd worden. Leg daarnaast ook geen spullen op de airco.

Leg de afvoerslang recht

Bij het installeren moet je ervoor zorgen dat de afvoerslang zo recht mogelijk ligt. Een knik of bocht in de slang belemmert de warmteafvoer. In dat geval kan warmte minder goed naar buiten.

Niet doen: je afvoerslang verlengen

Soms wordt de afvoerslang verlengd om ruimte te overbruggen. Bijvoorbeeld wanneer de airco niet bij een raam kan staan. Maar omdat dit ten koste gaat van de werking, is dit niet aan te raden. Ook kan het schadelijk zijn voor de airco zelf. Meer hierover lees je in ons blog ‘Waarom je beter de mobiele airco afvoerslang niet kunt verlengen‘.

Voer de warmte af door een deur of wand af

Door de warmte via een (houten) wand of deur af te voeren, zal de mobiele airco optimaal gaan presteren. Aircoluik is een perfect passende mobiele aircoafvoer, waardoor er geen koude lucht verloren gaat. Ook warme lucht van buiten heeft geen schijn van kans. Dit is niet alleen duurzaam, ook je energierekening gaat omlaag.

Zet de airco eerder aan om je mobiele airco optimaal te laten presteren

Je zou zeggen dat een airco pas effectief werkt, als je deze aanzet zodra het heet wordt in huis. Maar het is beter om deze al in de ochtend, als het nog koel is, aan te zetten. Op die manier hoeft de airco minder hard te werken om de ruimte te koelen. Dat betekent minder energieverbruik én een optimale prestatie van de mobiele airco. Oh en hebben we al gezegd dat je minder last hebt van herrie?

Maak zo min mogelijk gebruik van andere apparaten

Ben je van plan om op een warme dag te gaan stofzuigen? Dat kun je beter uitstellen, aangezien een stofzuiger veel warmte uitstoot. Hierdoor wordt het nóg warmer in huis waardoor de airco onnodig harder moet werken. Andere elektrische apparaten kun je ook beter niet gebruiken op een warme dag.

Onderschat het onderhoud niet

Ook het onderhoud draagt bij aan een optimale werking. Door de airco goed te onderhouden, gaat deze een stuk langer mee. Leeg op tijd de condens bak en verwijder stof van de airco. Ook is het belangrijk dat je de filters en afvoerslang regelmatig reinigt. Een andere tip is om de filter na een paar seizoenen te vervangen.

Berg je airco op de juiste manier op

Zodra het weer kouder wordt, gaat de airco weer de berging in. Verwijder eerst het vocht uit de airco voordat je hem opbergt. Hoe je dat doet? Heel simpel: je zet de airco op ventilator modus. Bij voorkeur plaats je de mobiele airco in een ruimte waar de temperatuur stabiel is. Een kelder is bijvoorbeeld beter dan een schuur; een schuur is vaak erg vochtig.