Mobiele airco aanschaffen; hier moet je naar kijken
Over een paar maanden gaan de temperaturen weer oplopen. Als het dan te heet wordt in je huis, is de kans groot dat slapen lastiger wordt en dat je er zelfs overdag last van ondervindt. In dat geval is een mobiele airco onmisbaar, helemaal voor woningen die niet geïsoleerd zijn. Tijd dus om een mobiele airco aan te schaffen! Echter kan het ruime aanbod ervoor zorgen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Om te voorkomen dat je een miskoop doet, vertellen wij je alles wat je moet weten voor het aanschaffen van een mobiele airco.
Beperk de geluidsoverlast
Vaak wordt een mobiele airco in de slaapkamer gebruikt. Dan wil je natuurlijk dat de airco zo weinig mogelijk geluid produceert, zodat je van een optimale nachtrust kan genieten. Airco’s onder de 55 decibel worden gezien als zeer stille airco’s, waar je weinig tot geen geluidsoverlast van hebt. Ben je een makkelijke slaper? Dan kan je ook kiezen om een mobiele airco aan te schaffen van 55 dB tot 65 dB; deze worden nog steeds beschouwd als stille airco’s.
Wat kan je zelf doen?
Heb je overdag ook vaak last van het geluidsniveau? Hier kan je zelf iets aan doen. De buitentemperatuur heeft namelijk invloed op de geluidsoverlast. Rijzen de temperaturen de pan uit? Dan moet de mobiele airco harder werken om de ruimte te koelen.
Ontlast je airco door de gordijnen dicht te houden of maak gebruik van een efficiënte afvoeroplossing. Hierdoor heeft warme lucht geen kans om van buiten naar binnen te ontsnappen. Ook kan het helpen om niet de hoogste stand te gebruiken. Hoe hoger de blaassnelheid, hoe meer geluid de airco maakt.
Wel of geen afvoerslang?
Tijdens je zoektocht zal je ook stuiten op airco’s zonder afvoerslang: de zogezegde aircooler. Op het eerste oog lijkt dit ideaal; een airco waarbij je niet te maken krijgt met een lelijke en onhandige afvoerslang. Maar een aircooler koelt maar maximaal 3 graden. Dit zet natuurlijk geen zoden aan de dijk, dus het is in feite weggegooid geld. Ook is een aircooler geen airco, omdat deze de omgevingslucht koelt door water te verdampen.
Bij een mobiele airco wordt de warme lucht afgevoerd met behulp van de afvoerslang. Deze afvoerslang moet je naar buiten leiden, zodat de warme lucht weg kan. Dit kun je doen door de slang uit het raam te leggen. Maar hier zit wel een groot nadeel aan: aan de zijkanten zitten er openingen, waardoor er nog steeds warme lucht naar binnen komt. Als gevolg moet de airco hierdoor nóg harder werken.
Waarom Aircoluik?
Maar wist je dat je kan voorkomen dat warme lucht van buiten naar binnen komt? Aircoluik heeft een afvoeroplossing die zowel effectief als esthetisch is. Met Aircoluik maak je eenvoudig een passende opening door een wand of deur. Hierdoor hoef je de slang niet door een open raam of deur te leggen. Er gaat geen koude lucht meer verloren én warme lucht heeft geen schijn van kans.