Mobiele airco aanschaffen; hier moet je naar kijken

Over een paar maanden gaan de temperaturen weer oplopen. Als het dan te heet wordt in je huis, is de kans groot dat slapen lastiger wordt en dat je er zelfs overdag last van ondervindt. In dat geval is een mobiele airco onmisbaar, helemaal voor woningen die niet geïsoleerd zijn. Tijd dus om een mobiele airco aan te schaffen! Echter kan het ruime aanbod ervoor zorgen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Om te voorkomen dat je een miskoop doet, vertellen wij je alles wat je moet weten voor het aanschaffen van een mobiele airco.

Beperk de geluidsoverlast

Vaak wordt een mobiele airco in de slaapkamer gebruikt. Dan wil je natuurlijk dat de airco zo weinig mogelijk geluid produceert, zodat je van een optimale nachtrust kan genieten. Airco’s onder de 55 decibel worden gezien als zeer stille airco’s, waar je weinig tot geen geluidsoverlast van hebt. Ben je een makkelijke slaper? Dan kan je ook kiezen om een mobiele airco aan te schaffen van 55 dB tot 65 dB; deze worden nog steeds beschouwd als stille airco’s.

Wat kan je zelf doen?

Heb je overdag ook vaak last van het geluidsniveau? Hier kan je zelf iets aan doen. De buitentemperatuur heeft namelijk invloed op de geluidsoverlast. Rijzen de temperaturen de pan uit? Dan moet de mobiele airco harder werken om de ruimte te koelen.

Ontlast je airco door de gordijnen dicht te houden of maak gebruik van een efficiënte afvoeroplossing. Hierdoor heeft warme lucht geen kans om van buiten naar binnen te ontsnappen. Ook kan het helpen om niet de hoogste stand te gebruiken. Hoe hoger de blaassnelheid, hoe meer geluid de airco maakt.

Wel of geen afvoerslang?

Tijdens je zoektocht zal je ook stuiten op airco’s zonder afvoerslang: de zogezegde aircooler. Op het eerste oog lijkt dit ideaal; een airco waarbij je niet te maken krijgt met een lelijke en onhandige afvoerslang. Maar een aircooler koelt maar maximaal 3 graden. Dit zet natuurlijk geen zoden aan de dijk, dus het is in feite weggegooid geld. Ook is een aircooler geen airco, omdat deze de omgevingslucht koelt door water te verdampen.

Bij een mobiele airco wordt de warme lucht afgevoerd met behulp van de afvoerslang. Deze afvoerslang moet je naar buiten leiden, zodat de warme lucht weg kan. Dit kun je doen door de slang uit het raam te leggen. Maar hier zit wel een groot nadeel aan: aan de zijkanten zitten er openingen, waardoor er nog steeds warme lucht naar binnen komt. Als gevolg moet de airco hierdoor nóg harder werken.

Waarom Aircoluik?

Maar wist je dat je kan voorkomen dat warme lucht van buiten naar binnen komt? Aircoluik heeft een afvoeroplossing die zowel effectief als esthetisch is. Met Aircoluik maak je eenvoudig een passende opening door een wand of deur. Hierdoor hoef je de slang niet door een open raam of deur te leggen. Er gaat geen koude lucht meer verloren én warme lucht heeft geen schijn van kans.

Bedenk waar je de mobiele airco wilt plaatsen

Zorg dat de mobiele airco dicht bij een raam of deur kan staan, zodat je de afvoerslang naar buiten kan leiden. Hoe korter de slang, hoe makkelijker de mobiele airco de warme lucht af kan voeren. Soms overwegen mensen om de slang van de airco te verlengen, maar wist je dat je dit beter niet kunt doen? In ons blogartikel ‘waarom je beter de mobiele airco afvoerslang niet kunt verlengen‘ vertellen wij waarom dit geen goed idee is.

Verder is het belangrijk dat je de airco niet in een te grote ruimte plaatst. Hoe groter de ruimte is, hoe harder de mobiele airco moet werken. Dit zorgt er ook voor dat het apparaat meer geluid gaat maken, wat je natuurlijk wilt voorkomen.

Ruimte vs. koelvermogen

Als je overweegt om een mobiele airco aan te schaffen, is het belangrijk dat je weet hoeveel koelvermogen je nodig hebt om de gewenste ruimte te koelen. Het koelvermogen wordt aangeduid met BTU, wat staat voor British Termal Unit. De vuistregel is dat je per 1 m³ ongeveer 136 BTU koelvermogen nodig hebt. Dus stel dat jij een ruimte van 65 m³ wilt koelen, dan moet de mobiele airco een minimaal koelvermogen van 8840 BTU hebben. Houd dit dus in je achterhoofd als je een airco aan het shoppen bent.

De energiezuinigheid van een mobiele airco

Het gebruik van een mobiele airco zorgt natuurlijk voor veel energiegebruik, maar dat wil je zoveel mogelijk beperken voor zowel het klimaat als je portemonnee. Verdiep je dus goed in de energiezuinigheid als je een mobiele airco gaat aanschaffen.

Hoe zit het met energielabels?

De energielabels variëren van A t/m G. Een mobiele airco met energielabel A is het meest efficiënt. Wellicht is het goed om te weten dat tegenwoordig vrijwel alle mobiele airco’s energielabel A of A+ bevatten. Maar ga daar niet automatisch vanuit, controleer dit dus altijd voordat je tot een aankoop overgaat.

Vergeet ook niet het energieverbruik

Naast energielabels, is het ook belangrijk dat je je verdiept in het energieverbruik. Deze duidt het jaarlijkse energieverbruik van de airco aan. Dit wordt gedaan op basis van 500 uur per jaar in koelstand op vol vermogen.

De EER, wat staat voor Energy Efficiency Ratio, omschrijft de efficiëntie van de airco. De vuistregel is: hoe hoger de EER, hoe efficiënter de airco.

Gebruik de juiste afvoeroplossing

Zodra je een mobiele airco gaat aanschaffen, is het belangrijk dat je nadenkt over de juiste afvoeroplossing. Hoe ga je de warme lucht afvoeren? Zoals eerder aangegeven, kan je dit doen met behulp van een raamafdichting systeem, maar deze is vaak niet efficiënt genoeg. Door een Aircoluik te gebruiken, gaat er geen koude lucht verloren en komt er geen warmte van buiten naar binnen. Zo is je mobiele airco een stuk efficiënter én duurzamer.

Verwarmen of zuiveren

Vaak is het zo dat je de temperatuur van een airco standaard zelf kan instellen.  Deze temperaturen liggen normaal gesproken tussen de 16° en 30° graden. Maar dit betekent niet dat de airco ook daadwerkelijk kan verwarmen. Als de temperatuur in de ruimte lager ligt dan de temperatuur die je instelt, zal de airco niet koelen. Toch bestaan er airco’s die ook verwarmen; ideaal als je in de wintermaanden een extra kacheltje nodig hebt. Let wel op: een dergelijke airco verwarmt alleen plaatselijk. Ook is het prijskaartje behoorlijk aan de hoge kant.

Last van allergieën?

Voor mensen met een allergie is het aan te raden om een mobiele airco met een ionisator aan te schaffen. Deze reinigt de lucht van stof en allergenen. Een ideale uitvinding voor mensen die veel last hebben van hooikoorts of een huisstofmijtallergie.

Heb je vragen over Aircoluik?

Zijn er na het lezen van de veelgestelde vragen nog onduidelijkheden? Neem dan gerust contact op met ons.