Waarom het onderhoud van je airco zo belangrijk is

De aanschaf van een airco is niet goedkoop; je koopt deze met de bedoeling om zo lang mogelijk van de koelte te genieten. Het zou zonde zijn als je airco het na één of twee jaar al begeeft. Zorg daarom dat je jouw airco goed onderhoudt. Met behulp van goed onderhoud kun je de airco zo optimaal mogelijk benutten. Maar wat is nou eigenlijk belangrijk voor het onderhoud van een airco? Hieronder vertellen we je er meer over.

Waarom is het onderhouden van je airco zo belangrijk?

Doordat stof en vuil al snel zijn weg naar jouw airco vindt, bestaat de kans dat deze op den duur minder goed gaat presteren. Voorkom dit door je airco te ontdoen van al het stof en vuil wat zich heeft opgehoopt. Niet alleen is dit beter voor de prestatie van jouw airco, maar ook voor de kwaliteit van de lucht zelf. Als je dit niet doet, blaast jouw airco ‘vuile’ lucht in de ruimte, waardoor je ziek kan worden of een allergische reactie kunt krijgen. Daarnaast verspreidt een slecht onderhouden airconditioningsysteem nare luchtjes.

Hoe vaak moet je een airco schoonmaken?

Het is belangrijk om je airco tijdig schoon te maken, zodat deze optimaal blijft presteren. Maar hoe vaak is dat? Meestal wordt er gemiddeld twee keer per jaar onderhoud gepleegd aan een airco. Wel is het goed om je achterhoofd te houden dat de frequentie van het onderhoud afhangt van de omgeving waar de airco staat of hangt. Staat jouw airco bijvoorbeeld in een stoffige ruimte? Dan moet je de airco misschien wel iedere maand schoonmaken.

Vergeet niet om je airco bij te laten vullen

Met behulp van een koelmiddel, ook wel freon genoemd, koelt de airconditioning de lucht in de ruimte. Na verloop van tijd neemt dit koelmiddel af, waardoor het middel weer bijgevuld moet worden. Door het koelmiddel bij te laten vullen, blijven de prestaties optimaal en houd je het energieverbruik zo laag mogelijk. Het vullen komt erg nauw waarbij er geen lucht in het systeem mag komen. Ga hier dus niet zelf mee aan de slag, maar laat deze klus over een specialist. Ook het vullen dient minimaal één tot twee keer in het jaar te gebeuren.

Check regelmatig de filters van je airco

Gebruik jij jouw airco elke dag? Dan zal er flink wat stof en vuil ophopen op de filters van je airco. Door een overmatige hoeveelheid aan stof op de filters, zal deze stofdeeltjes gaan verspreiden. Hierdoor kan je ziek worden of een allergische reactie krijgen. Genoeg reden dus om de filters goed te onderhouden. Met een stofzuiger kan je de buitenzijde van filter reinigen, wees wel voorzichtig! Ook kun je deze met lauwwarm water afspoelen.

Maak de buitenkant van je airco goed schoon

Niet alleen de binnenkant van je airco heeft onderhoud nodig, maar ook de buitenkant mag je niet vergeten. Op de buitenkant hoopt stof en vuil zich op en dit kan invloed hebben op de werking van de airco. Haal dus regelmatig een droge doek over de buitenkant heen. Je zult zien dat de airconditioning beter gaat functioneren.

Gebruik de zelfreinigingsfunctie van de airco

Een zelfreinigingsfunctie onttrekt het vocht uit de airco, waarmee de groei van schimmels en bacteriën wordt voorkomen. Jammer genoeg beschikt niet elke airco over een zelfreinigingsfunctie. Dus heb jij een airco met een zelfreinigingsfunctie? Zorg dan dat je deze regelmatig gebruikt. In de gebruiksaanwijzing kan je terugvinden hoe deze functie werkt.

Niet alleen onderhoud zorgt voor een optimale prestatie

Zoals we hierboven al aangaven, heeft onderhoud veel invloed op de prestaties van jouw mobiele airco. Maar wist je dat je met behulp van de juiste mobiele aircoafvoer ervoor kan zorgen dat de prestaties nóg beter worden? Aircoluik is een perfect passende mobiele aircoafvoer voor houten wanden en deuren. Hierdoor komt er geen warme lucht van buiten naar binnen en gaat er geen koude lucht verloren.

Heb je vragen over Aircoluik?

Zijn er na het lezen van de veelgestelde vragen nog onduidelijkheden? Neem dan gerust contact op met ons.